Rodinný dům v Černošicích II

Černošice

Ing. arch. Jaroslav Mach st., Ing. arch. Jaroslav Mach ml., Ing. arch. Lucie Lindovská, Ing. arch. Adam Novotník

2019 studie, 2020 projekt ke stavebnímu povolení

Rodinný dům v Černošicích II

Projekt domu v Černošicích jsme zpracovávali asi před dvěma lety s tím, že se jednalo o rekonstrukci a malou přístavbu stávajícího domu - do odstranění celé stavby se majitelům nechtělo. Později se k nám vrátili s návrhem dům upravit výrazněji, a hlavně s požadavkem na podsklepení. To už zachování stávajícího domu nepřipadalo v úvahu. Stavební program samotného domu zůstal velice podobný - ložnice pro rodiče a pokoje pro tři děti v patře, ložnice s vlastním hygienickým zázemím v přízemí pro návštěvy či prarodiče, větší obytný prostor a nezbytné zázemí - prádelna, šatna atd, technická místnost a další.

Nový dům má podobně jako ten současný tvar L, hlavní obytný prostor je umístěn v jižní části, aby bylo možné jeho maximální propojení se zahradou. To umocňuje použití velkoformátového prosklení s posuvnými křídly, které propojí vnitřní prostor s terasou i přímo se zahradou. V menší části domu, směrem na západ, je v přízemí ložnice s vlastní hygienickým zázemím. Stejné uspořádání se opakuje v patře, kde je na tomto místě navržena ložnice rodičů s vlastní koupelnou a šatnou. Kromě koupelny, toalety a dětských pokojů je v patře ještě místnost pro pračku se sušičkou. V suterénu domu je kromě technické místnosti a skladů také velký společenský prostor, který v podstatě kopíruje obývací pokoj s kuchyní, který je o patro výše. Tento prostor lze uzpůsobit pro děti, pro dospělé, v případě potřeby předělit na menší místnosti, a je také přímo propojen se zahradou. Pro tento účel je navržena terénní úprava, která využívá svažitosti pozemku směrem k jihu, a je tak možné do sklepa vstupovat i přímo ze zahrady.

Uzavřenou garáž vedle domu jsme vyměnili za přístřešek pro auto s uzamykatelnou kolárnou v zadní části, toto řešení bylo zvoleno jednak pro odlehčení hmoty samotného domu, a také pro úsporu prostoru na pozemku. Z druhé strany domu je terasa a bazén, na který navazuje malý zahradní domek u hranice pozemku, kde umístěna bazénová technologie a sauna s příslušenstvím - venkovní sprchou a toaletou. Všechny stavby na pozemku jsou uspořádány v pásu napříč pozemkem, a to v úrovni sousedních objektů. Dům má plochou střechu, ale snažili jsme se zabránit dojmu “bílé kostky” - část s ložnicí pro hosty a ložnicí rodičů je hmotově oddělená a mírně snížená oproti hlavnímu objemu domu. Vizuálně ji odděluje také fasádní obklad. Ten bude použit také na výplň zábradlí na balkonu ložnice i na balkonu nad vstupem. Z balkonu nad vstupem bude spuštěn dolů k zemi a vytvoří tak závětří před vstupními dveřmi, zároveň pomáhá opticky dělit hmotu na menší celky.

Rodinný dům v Černošicích IIRodinný dům v Černošicích IIRodinný dům v Černošicích IIRodinný dům v Černošicích IIRodinný dům v Černošicích II
No items found.
Rodinný dům v Černošicích IIRodinný dům v Černošicích II

Kontakt

Dejte nám vědět a projdeme spolu váš projekt u dobré kávy