Vila Senohraby

Senohraby
2016

Klient nás oslovil s vizí úprav letní rodinné vily. Původní myšlenka byla rozšířit podkroví nástavbou a zvětšit tak užitnou plochu domu tak, aby byl pro rodinu s dětmi a menší částí bydlení pro babičku. Dům měl problémy s vlhkostí, a tak s polozapuštěným přízemím, kde se dříve odehrávaly spíše servisní funkce, se příliš nepočítalo. Jedná se také spíše o letní víkendové sídlo, tedy obecná koncepce domu je lehčí a dle vzpomínek paní majitelky je severní část chladnější. Velkým tématem pro klienta tedy bylo, jak dům zateplit, aby byl komfortní pro dlouhodobé užívání. Celková problematická situace přispěla k tomu, že zvažovaná varianta byla také celý dům zbourat a postavit nový.

Při první návštěvě místa jsme se ujistili, že bourat dům by byla škoda. Místo a dům mají svůj charakter který bychom rádi ponechali. Celková velikost a užitné plochy nám přišly dost velké na to, abychom dům výrazně nastavovali. Historická koncepce z dob, kdy se obytná část v prvním patře významně nepropojovala s exteriérem a přírodou nás ponoukla k zamyšlení, jak toho dosáhnout. Nosnou myšlenkou tak je dům v principu osvobodit z terénu, který mu způsobuje problémy s vlhkostí a z polozapuštěného přízemí udělat plnohodnotné prosvětlené užitné hlavní prostory domu s vazbou na terén a zahradu. Dům se tak zvětší o jedno celé podlaží, které bylo původně spíše na obtíž. Nebude pak potřeba realizovat nástavbu a zachová se celý ráz domu. V přízemí by se pak realizovalo ještě rozšíření o přístavek pro babičku, který bude vpodstatě samostatnou jednotkou.

V přízemí jsou situovány hlavní obytné prostory a kuchyň s jídelnou, přes chodbu a vstupní propojovací krček je přístupný domek babičky, který může být eventuálně samostatnou jednotkou na pronájem nebo pracovnou. V 1. patře jsou prostory rodičů - ložnice, šatna, koupelna se saunou a pracovna. Z chodby mají přístup na střechu domku babičky a mají tak svou privátní terasu s výhledem na východ. Stejný výhled je i z nově navrženého okna pracovny. Ve 2. patře jsou pak pokoje dětí a koupelna.

Dům se snaží zachovat si původní výraz. Obecné principy zateplení a kontroly vnitřního prostředí navrhujeme řešit spíše aktivně než obkládáním domu hromadou polystyrenu, která by poškodila výraz domu. Navrhujeme tedy dům vybavit solárním systémem, který by umožňoval kontinuální temperování a zároveň užití systému větrání s rekuperací tepla, tak aby dům měl kvalitní zdravé vnitřní prostředí. Do původní fasády je umístěno navíc pouze několik nových oken, jinak je výraz fasády ponechán.
Novým prvkem v exteriéru jsou úpravy okolo domu vzniklé odkopáním terénu. Celý prostor je ohraničen vysokými sedacími schody, které mohou být pojaté několika způsoby: od přesných betonových bezúdržbových schodů až po opačný případ, kdy se jedná o schody z velkých kamenů prorostlé květinami nebo trávou - jakási obyvatelná skalka.

Vila Senohraby
Vila Senohraby
Vila Senohraby
Vila Senohraby
Vila Senohraby
Vila Senohraby
Vila Senohraby
Vila Senohraby